Międzybrodzki Makaron
Facebook Google+ Pinterest EN SK

Przepisy

Starożytne szparagi z kurczakiem i makaronem
Makron ze szparagami i kurczakiem.jpg Składniki:
Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki – 250 g
Pierś kurczaka – 500 g
Zielone szparagi – 1 pęczek
Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
Świeży tymianek
Papryka słodka – 1 łyżeczka
Oliwa – 2 łyżki
Sól, pieprz
 
Wykonanie:

1.Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
3. Po umyciu szparagów pozbywamy się końcówek poprzez odłamanie.
4. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty.
5. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi.
6. Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.