Producent Makaronów

Z czym to się je? – czyli kilka słów o makaronach

Wstążki, nitki i świderki – to tylko niektóre rodzaje makaronów, z których można przygotować
kulinarne wariacje na dowolny temat. Czasami wystarczy przygotować do nich sos i violà! Makaron
jest uwielbiany między innymi za swoją uniwersalność – smakuje doskonale niemalże w każdym
połączeniu. Kształt to tylko jedna z kategorii, według której możemy podzielić makarony… druga to
jego rodzaje. Miękki, razowy, z semoliny, jajeczny, każdy ma inne właściwości, zalety i sposoby
przygotowania.

Na zakupach!
Na sklepowych półkach każdego dnia widzimy ogromne ilości najróżniejszych makaronów. Wyróżniają się kształtem, ceną, opakowaniem, a w naszych myślach pojawia się pytanie – który wybrać? Okazuje się, że decyzja nie jest najprostsza i często uzależniona od indywidualnych upodobań.

1. Makaron miękki i twardy – ten pierwszy produkowany z mąki pszennej o miękkim ziarnie, wody i jajek. W tym wypadku najlepszy jednak będzie makaron twardy, do którego użyto semoliny, czyli mąki uzyskanej z pszenicy durum. Jest zdecydowanie lepszym dodatkiem do makaronu niż mąka miękka, między innymi dlatego, że już po krótkim gotowaniu makaron staje się twardy i sprężysty, dzięki czemu mniej tuczy – tłumaczy Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki
Makaron.

2. Makaron razowy – ten z kolei idealnie trafia do tych, którzy właśnie przeszli na dietę. Musi być koniecznie pełnoziarnisty. Zawiera więcej witamin z grupy B – mowa tu o niacynie oraz folacynie, a także minerałach takich jak fosfor, żelazo, cynk i magnez. Jednocześnie jest jeszcze mniej kaloryczny, przez co tak bardzo pożądany przez tych, którzy szczególnie dbają o zdrowe odżywianie.

Prawdy i mity

Podczas naszego makaronowego wyboru pojawiają się jeszcze inne pytania. Prawdą jest, że dobry jakościowo makaron nie może kosztować złotówki. Warto zwrócić również uwagę na jego kolor jeszcze w sklepie. Powinien być żółty lub kremowy i
lekko szklisty. Najważniejsze, aby nie był połamany w opakowaniu, ponieważ może to oznaczać, że leży na półce dłuższy czas. Nie należy się obawiać przyrządzania potraw z makaronem Dietetycy tłumaczą, że to nie sam makaron tuczy, tylko powodują to dodatki, które do niego dodajemy. Do makaronu warto wybierać warzywne sosy, jeśli jesteśmy na diecie unikajmy makaronu z bekonem czy parmezanem, taka porcja może mieć wtedy nawet 600 kcal! – mówi Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka. Warto zatem jeść makaron, należy jednak pamiętać z czym go podawać i jak go wybierać.

Międzybrodzkie Makarony Dybał Spółka Jawna

Siedziba:

34-312 Międzybrodzie Bialskie
ul. Cicha 3

NIP: 553-22-57-067

tel. +48 33 81 08 770
fax. +48 33 81 08 790

e-mail: biuro@miedzybrodzki.pl

 

 

KONTAKT DLA MEDIÓW

W przypadku jakichkolwiek dodatkowych pytań na temat firmy Międzybrodzkie Makarony zachęcamy Państwa do kontaktu. Z przyjemnością odpowiemy na wszystkie pytania. 
 

 

 
 

Zakład produkcyjny:

43-356 Kobiernice
ul. Wodociągowa 6

tel. +48 33 81 08 770
fax. +48 33 81 08 790

 

Dyrektor Handlowy:

Robert Kula

tel.kom. + 48 606 271 409

robert.kula@miedzybrodzki.pl

 

Specialista ds. jakości:

Mariusz Skrzypiec

tel.kom. + 48 668 494 486

kontakt@miedzybrodzki.pl

 

Dyrektor ds. marketingu:

Beata Szostak

tel.kom. + 48 668 818 724

beata.szostak@miedzybrodzki.pl

 

Projektowanie stron www Bielsko Pozycjonowanie Stron
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Plików Cookies Zamknij